Mumus vagy lehetőség a munkavállaló számára?

Ki ne hallott volna már arról, főleg ha valamilyen nagyvállalatnál dolgozik, hogy ki kell alakítani a megfelelő karrierutakat és azok megoldását biztosítani kell, hiszen a szervezetben a munkavállaló és a vezetőség hosszútávú közös érdeke a munkavállalók folyamatos fejlődésének biztosítása. Így ugyanis elkerülhető a munkavállalók elvándorlása, biztosítható a folyamatos fejlődés, a szervezeten belüli előlépési lehetőség és így a munkavállalói elégedettség. Igen ám, de ez számos esetben sajnos csak vágy marad, mert ahhoz, hogy ez mind megvalósuljon nem elegendő látszat tréningeket tartani. Olyan professzionális csapatra van szükség, akik megfelelő szakértelemmel és szakami tapasztalattal, lelkiismeretesen és hatékonyan hajtják végre az egyek lépéseket a szervezet minden területén.

Természetesen egy-egy coaching vagy interkulturális tréning lehet a munkavállaló számára felesleges nyűg, aminek sem értelmét, sem eredményét nem látja, vagy lehet egy hatékony fejlesztési állomás, aminek értékét már a következő munkanapon azonnal fel fogja ismerni, ez mind attól függ, hogy mennyire hatékony és eredményes a munkafolyamatokat végző cég tevékenysége.  Abban az esetben, ha felesleges lexikális tudás, semmitmondó szituációs játékok és logikai feladatok tömkelege tarkítja a coaching napját például, a munkavállalók kilencven százalékánál nem, hogy nem fog előremutató eredményeket elérni a folyamat, de még lejjebb húzza majd őket az elégedetlenség végtelen spirálján.

Abban az esetben azonban, hogy ha egy foglalkozás hatékony feladatokkal tarkított, valódi értékeket és tudást teremtő, érdekes és eredményes tudást biztosító, a munkavállaló elkezd érdeklődni a terület iránt és már várni fogja a következő lehetőséget, hogy tovább fejlessze magát. Ezek a feladatok tehát nem kidobott forrást és időt jelentenek, hanem hatékony szervezetfejlesztési eszközök, de csak abban az esetben, ha elegendő forrást és időt szánunk rá, nem mellesleg a megfelelő csapattal. Ekkor azonban hatalmas magasságokba képes repíteni a vállalati működést az egyének fejlesztésén keresztül, ami már konkrét számokban is megnyilvánul a cég eredményességét tekintve.